Întâmplările deosebite legate de Biserica Reformată din Turda-Veche
A fost reconstruită probabil în 1635 cu sprijinul principelui Rákóczi György I. Religia reformată a fost adusă de șovagăii nou veniți în localitate. Având în vedere creșterea numărului de credincioși principele Rákóczi a donat biserica reformaților. Între anii 1659 și 1661 turcii au incendiat orașul de două ori, iar în 1706 face soldații lui Tiege distrug biserica. Timp de 100 de ani biserica funcționa cu tavan de scândură. În secolul al XVII-lea a fost demolat sanctuarul, urmele zidurilor se văd și astăzi pe exteriorul clădirii. Cu ocazia lucrărilor de renovare din 1805 biserica a primit un interior baroc.
Nava bisericii a avut trei intrări. Ancadramentul sudic, este cel mai simplu, iar portalurile de est și de nord sunt decorate. În interiorul bisericii ajungem prin ușa din peretele estic. Orga a fost construită în 1812, și a fost pictată în 1822 de Maurice Auguste Dupont, dar pictura originală nu se mai vede. Instrumentul s-a defectat în al II-lea război mondial. Amvonul a fost construit în 1824 de sculptorul clujean Csűrös Antal. În locul turnului prăbușit în 1862, a fost construit cel actual, între anii 1904 și 1906. În construcția de 63 m înălțime este un clopot turnat în 1906. Tot în 1906 a fost montat și orologiul nou în locul celui vechi din secolul al XVIII-lea, distrus în timpul prăbușirii turnului.
Legende legate de Biserica
Construitorul d-na Rabson, Firtos și Tartod, au fost frați și sora, care în fiecare seara au aprins lumânările în același timp, deși locuiau în cetăți diferite, la distanțe foarte mari.
Precum spune legenda, d-na Rabson a construit cetatea ei, de lângă Praid cu magie: câte un cocoș și pisică magică ducea piatra sus în cetate. Și, precum spune legenda, d-na Rabson a fost regina zânelor cu minte foarte vicleană. A fost în stare să-l păcălească și pe diavol, căruia, pentru o cale magică, i-a promis un munte de aur și o vale de argint. Pe drumul acesta magic, d-na Rabson călători-se atât de repede, încât când au început să sune clopotele în Biserica din Turda, încă era în castel, iar până ce au încetat de a trage clopotele de intrare, era deja în biserica de la Turda.
O data, vizitiul ei și-a scăpat pălăria și a vrut să coboară să-o ridice, dar d-na Rabson i-a spus: ”Coborârea ta n-are sens, pentru că pălăria ți-e deja la cel puțin cinci ore de mers”.
Dracul tot își cerea leafa promisa pentru drumul magic, însă d-na Rabson tot pre-lungea zilele de plată. Îi vorbea de bine și frumos, numai să nu trebuiască să-l plătească. Dar la urmă dracul și-a pierdut răbdarea. D-na Rabson nu avea alta cale, așa că și-a îndoit degetele și a pus un aur pe ele, iar în palma mâinii celălalte a pus un argint, și spunea dracului: ”Iată, aici ai muntele de aur și valea de argint”. Dracul păcălit a plecat din cetatea d-nei Rabson și a distrus drumul magic construit de el, cărui ruine sunt acolo și astăzi.